למרבה הצער, כבר עשרות שנים החברה האנושית מתמודדת עם תופעה קשה של תאונות דרכים. לתאונות הדרכים עשויות להיות תוצאות הרות אסון, כגון מוות, שיתוק ונזקים בלתי הפיכים, ואילו לעיתים התאונה עשויה להיות קלה יחסית ולהסתיים בחבלות ובכאבים אזוריים בלבד. פעמים רבות לנזק הרב שנגרם במסגרת תאונות אלה ישנן השלכות כבדות משקל, הן על הנפגעים עצמם והן על קרוביהם.
בשנת 1975 נחקק בישראל חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975, אשר קבע כי למעט חריגים ספורים המנויים בחוק, כל אדם שנפגע בתאונת דרכים יהיה זכאי לפיצויים בגין נזקי הגוף שנגרמו לו, וזאת מבלי להיזקק לשאלת האשמה להתרחשות התאונה. על פי החוק, כל נהג בישראל חייב להיות מבוטח בביטוח חובה אשר נועד לכסות את הנזקים הגופניים השונים, לרבות הנזק הנפשי, שעלולים להיגרם לו, לנוסעי הרכב או לעוברי אורח במקרה של תאונת דרכים.
לאור זאת, כאשר מתרחשת חלילה תאונת דרכים, הנפגעים או בני משפחותיהם זכאים להגיש תביעה כנגד חברת הביטוח של הרכב אשר בו שהה הנפגע בעת התאונה. הולך רגל שנפגע בתאונה ומעוניין להגיש תביעה לפיצויים, יוכל אף הוא להגישה כנגד חברת הביטוח המבטחת של הרכב הפוגע. אם מסיבה כזו או אחרת הרכב איננו מבוטח, אין הדבר פוגע בזכותו של הנפגע לפיצויים, וניתן להגיש תביעה לקרנית – קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. במסגרת הפציעה ניתן לתבוע פיצויים בגין נזקים כלליים ומיוחדים, למשל הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעה, הפסדי השתכרות לעבר ולעתיד, פגיעה בזכויות סוציאליות, כאב וסבל, עזרת אחרים ושכר טרחת עו"ד. בעניין זה, יש לציין כי את התביעה ניתן להגיש עד 7 שנים ממועד התאונה.
עצות מעשיות למי שנפגע בתאונת דרכים:
- החליפו פרטים עם כל הגורמים האחרים המעורבים בתאונה: שם, מספר טלפון, פרטי חברת הביטוח וכדומה.
- צלמו תמונה וסרטון של זירת התאונה, כלי הרכב המעורבים והפגיעה. אספו הקלטות אם ישנן מצלמות במקום.
- פנו בהזדמנות הראשונה לקבלת טיפול רפואי. תאונת דרכים עשויה להיות חוויה טראומתית, ועל כן יש לפנות לטיפול פסיכולוגי בעת הצורך.
- שמרו את כל המסמכים של התיעוד הרפואי הרלוונטי לתאונה. כמו כן, שמרו את כל הקבלות המתעדות את ההוצאות הכספיות שנגרמו בעקבות הפגיעה בתאונת הדרכים.
- רצוי לפנות לעו"ד המתמחה בדיני הנזיקין אשר לו הידע והניסיון הדרוש למיקסום שיעור הפיצויים שיתקבלו במסגרת התביעה.
האמור לעיל הוא חלקי ומתאים למקרים מסוימים בלבד. בכל מקרה מסוים יש לפעול רק לאחר ייעוץ עם עורך דין, בהתאם לנסיבות המקרה. אין לראות באמור לעיל ייעוץ משפטי או הדרכה, ואין בו כדי להחליף ייעוץ פרטי בכל מקרה לגופו.