שבוע המודעות לסרטן צוואר הרחם, אשר מצוין בימים אלה ברחבי העולם, נועד להגביר את המודעות בקרב הציבור לסרטן מסוג זה וכן לחשוף בפניו מידע חשוב ומהותי על אודות האבחון המוקדם של המחלה, אפשרויות הטיפול בו ודרכי המניעה שלו.
מחלת סרטן צוואר הרחם היא מחלה הפוגעת בנשים רבות בישראל וברחבי העולם. על פי נתוני ארגון הסרטן הבינלאומי בכל שנה מתגלים כ-600,000 מקרים חדשים, ולמרבה הצער כ-300,000 נשים אף מתות מהמחלה. בישראל, מדי שנה מאובחנות מאות נשים עם סרטן צוואר הרחם, אך במרבית המקרים המחלה מתגלה בשלבים ראשוניים באופן המאפשר לטפל בה באופן יעיל.
הגורם העיקרי להתפתחות סרטן צוואר הרחם הוא וירוס הפפילומה, שההדבקה בו מתרחשת בעת קיום יחסי מין. לפיכך, הדרך היעילה ביותר למנוע את המחלה היא התחסנות כנגד וירוס הפפילומה. דרך נוספת וחשובה למנוע את התפתחות המחלה היא ביצוע בדיקות פאפ שגרתיות שמזהות שינויים מוקדמים בצוואר הרחם ומגלות נגעים טרום סרטניים. בדיקות אלה מבוצעות על ידי רופאים גינקולוגיים ומומלץ לבצען אחת לשלוש שנים. יודגש כי החיסונים נגד וירוס הפפילומה אינם תחליף לבדיקות הפאפ משום שהחיסון פועל רק נגד חלק מזני הווירוס אשר גורמים לסרטן. לאור העובדה שהמחלה עוברת במגע ישיר בין איברי המין הקפדה על יחסים מוגנים ושימוש בקונדומים מפחית את הסיכון להידבקות, אם כי אינו מונע אותה. גורם נוסף שהוכח כמגביר באופן דרמטי את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם הוא עישון, שכן העישון פוגע במערכת החיסון ובכושר ההתנגדות שלה להדבקה בסרטן צוואר הרחם.
למידע מקיף על אודות התסמינים ודרכי הזיהוי והאבחון של סרטן צוואר הרחם, פנו לאתר האגודה למלחמה בסרטן בקישור: https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=16525.