חוק השכירות והשאילה, תשל"א-1971, בין היתר, עוסק בהסדרת חוזי השכירות במגורים. הסדרה זו שואפת להבטיח התנהלות תקינה בשוק שכירות דירות המגורים, יחד עם קביעת כללים המחזקים את השוכר ביחס למשכיר.
בשנים האחרונות חלו שינויים בחוק השכירות והשאילה. נביא כאן סקירה תמציתית של סוגיות חשובות וטעויות נפוצות בתחום השכירות.
- שימוש בהסכמי שכירות מהאינטרנט – המדובר בפרקטיקה נפוצה בשוק השכירות. עם זאת, השימוש בהסכמים אלו עלול לגרום נזק רב, לשוכר ולמשכיר. לא כל הסכם שניתן למצוא באינטרנט יתאים לצדדים. פעמים רבות, ההסכמים לא תואמים את הציפיות של אחד הצדדים או שניהם, באשר לסוגיות האחריות, הביטוחים ואף התנאים לפינוי מושכר בעת הצורך. כך יוצא, שהסתמכות על הסכם אינטרנטי שכזה, יכולה לגרום לעוגמת נפש משמעותית במקרים רבים.
משרדנו ייצג בהצלחה רבה הן שוכרים והן משכירים, בסכסוכים רבים שנבעו עקב מחלוקות הנוגעות לפרשנות חוזה, שמלכתחילה לא נוסח בצורה בהירה ובאופן התואם את ציפיות הצדדים. חלקם, מקרים מורכבים כמו למשל טיפול בדרישה לפינוי מושכר. חשוב להדגיש, סכסוכים אלו, היו יכולים להימנע לו הצדדים היו נעזרים בעו"ד המתמחה בתחום השכירות, מלכתחילה לצורך ניסוח חוזה המותאם לצרכי וציפיות הצדדים. אם כן, אנו סבורים שניתן להימנע מסכסוכים אלו, וממליצים להיוועץ במומחה לצורך ניסוח חוזה שכירות. - איסור חיוב שוכר בחיובים המנויים בחוק – בשנת 2017 תוקן תיקון לחוק השכירות. תיקון זה כלל מספר חידושים חשובים, בהם הסדרת תשלומי השוכר. נקבע כי ישנם חיובים שבגינם אסור לחייב את השוכר בתשלום. החיובים העיקריים המנויים בחוק הם דמי התיווך (ככל שהמתווך פעל מטעם המשכיר), ביטוח המבנה והיטל השבחה (למעט השבחה שנובעת מפעולות שביקש המשכיר).
- חיוב מסירת דירה הראויה למגורים – חידוש נוסף בתיקון משנת 2017, תכליתו להגן על השוכר מפני השכרת דירת מגורים בתנאים מחפירים ההופכים את הדירה לבלתי ראויה למגורי אדם. החוק קובע, כי חובה על דירה הנמסרת לשוכר להיות 'ראויה למגורים'. מסירת דירה 'שאינה ראויה למגורים' לשוכר, תיחשב כהפרת חוזה, המזכה את השוכר בסעדים הקבועים בחוק לרבות פיצוי.
אך מהי דירה 'שאינה ראויה למגורים'?
לפי החוק, בדירה חייבים להיות תשתיות בסיסיות לרבות – מערכת ניקוז, מערכת חשמל ותאורה, פתחי אוורור ותאורה טבעית, מחיצה בין השירותים ובין הדירה וכיוצ"ב.
חשוב לשים לב ולהיוועץ בעו"ד כדי לוודא שהדירה עומדת בתנאים. הדבר חשוב הן לשם מיצוי זכויות השוכר והן לצורך הימנעות המשכיר מסכסוכים משפטיים. - פטור ממס הכנסה בגין שכירות חודשית – כיום, שכירות חודשית שאינה עולה על סך של 5,070 ₪ פטורה מתשלום מס הכנסה. לאחרונה עלתה בממשלה הצעה לתיקון החוק. לפי התיקון המוצע, יבוטל הפטור האמור, כך שכל תשלום שכר דירה יחויב בתשלום מס הכנסה. יש להיות ערים להתפתחות הדיונים בעניין קבלת התיקון, כדי למנוע חיכוכים מיותרים עם הרשויות.
אם כך, חוק השכירות טומן בחובו הגנות רבות, וגם חובות, כלפי השוכר והמשכיר כאחד. הבנה של החוק באמצעות ליווי מקצועי מתאים, מבטיחה לכם הגנה על האינטרסים, הרצונות והציפיות שלכם מעסקת השכירות הבאה שתעמוד לפניכם.