02-6232312

25/01/24

דו"ח מבקר המדינה חושף: ליקויים רבים בטיפול של אגף שיקום נכים במשרד הביטחון. לאן מועדות פניהם של נכי צה"ל וכוחות הביטחון?

13/12/23

פסק דין תקדימי שניתן לאחר אירוע חטיפת נשק בעיר העתיקה בירושלים!

07/12/23

מורה הוכרה כנפגעת פעולות איבה, לאחר שלקתה בחרדה עקב ירי רקטות

19.10.2023

זכויותיהם של נפגעי פעולות האיבה ובני משפחותיהם.

למרבה הצער, המלחמה המתנהלת בימים אלו בין מדינת ישראל לארגון הטרור חמאס גבתה למעלה מ-1,300 קורבנות והותירה אלפים רבים של אזרחים הסובלים מפגיעות בנפש, בגוף וברכוש. לפיכך החליט משרדנו להעמיד לרשות ציבור לקוחותינו מידע מהותי שחשוב להכיר הנוגע לנפגעי פעולות האיבה ולזכויותיהם על פי החוק. בסיום הפוסט יופיעו מספר טיפים שיסייעו לנפגעים למצות את זכויותיהם מול המוסד לביטוח לאומי (להלן המל"ל).

לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, כדי שאדם ייחשב לנפגע פעולת איבה נדרש שיתקיימו לגביו מספר דרישות. הדרישה המרכזית היא שהאירוע שבמהלכו נפגע יהיה מוגדר כפעולת איבה. החוק מציע מספר קטגוריות לפעולת איבה, ובכללן פגיעה ממעשה אלימות שמטרתו העיקרית היא פגיעה באדם בשל השתייכות למוצא לאומי-אתני, אשר נובע מהסכסוך הישראלי-ערבי או נעשה בידי ארגון טרור. למשל, תושב ישראלי שסובל מחרדות בעקבות נפילת רקטה או תקיפת טרור שאירעו בסמוך אליו ייחשב לנפגע פעולת איבה. גם אדם שסובל מפגיעת גוף כתוצאה מנפילה בעת שהיה בדרכו למרחב המוגן יוכר כנפגע פעולת איבה.

מי שנפגע מפעולת איבה, פיזית או נפשית, עשוי להיות זכאי לעזרה מטעם המדינה. עזרה זו יכולה להתבטא במענק נכות חד פעמית, תגמולי נכות חודשיים, טיפולים רפואיים ופסיכולוגיים, שיקום מקצועי או כלכלי, סיוע בתפקוד יומיומי, סיוע בניידות, סיוע בתשלומים ובהוצאות ובמגוון הטבות נוספות. לשם קבלת הסיוע על הנפגע להגיש תחילה תביעה למל"ל לצורך הכרה בתור נפגע פעולת איבה ולקביעת דרגת הנכות. רק לאחר שהתביעה תאושר, יהיה רשאי הנפגע לדרוש את זכויותיו מהמל"ל. עם זאת, ראוי לציין שכל תביעה תיבחן לגופה בהתאם לנסיבות הספציפיות של הפגיעה ולשיעור הנכות הזמנית או הצמיתה שנותרה לנפגע, ומשכך לא כל נפגעי פעולות האיבה יהיו זכאים לכל הזכויות.

טיפים למיצוי הזכויות מול המוסד לביטוח לאומי

1. לעיתים הרשויות יפנו ביוזמתן אל מי שנפגעו בפעולות איבה בהתבסס על נתונים שיגיעו לרשותן, אולם מומלץ לפנות למוסד לביטוח לאומי באופן ישיר כדי לקדם מהר ככל הניתן את התביעה ואת קבלת הסיוע.

2. חשוב לדעת כי המוסד לביטוח לאומי מפעיל קו חירום ייעודי לפצועים ולמשפחות שכולות בטלפון 02-6269999.

3. קיימת חשיבות רבה לרישום ולתיעוד הרפואי בזמן אמת המעיד על קשר סיבתי בין הפגיעה לפעולת האיבה. לפיכך יש ללכת לבדיקת רופא סמוך ככל הניתן להתרחשות המקרה ולדווח באופן מפורש על הפגיעה ועל הנסיבות שבהן התרחשה. לכל הפחות, אם לא מתאפשר להגיע לביקור פנים אל פנים חשוב לעדכן את הרופא באמצעות שיחה טלפונית.

4. כאשר הפגיעה היא נפשית ולכן קשה יותר להוכחה באמצעות בדיקות אובייקטיביות, קיימת חשיבות רבה למסמכים רפואיים שיכללו אבחונים והתייחסויות מפורשות של רופאים מומחים בתחום הפסיכיאטריה.

5. יש להגיש את התביעה למוסד לביטוח לאומי בתוך שנה ממועד התרחשות המקרה, שכן הגשה מאוחרת יותר עלולה לפגוע בזכויות.

6. קיים הבדל בין תביעה בגין פגיעה פיזית או נפשית בעקבות פעולת איבה המוגשת למוסד לביטוח לאומי לבין תביעה בגין פגיעה ברכוש, שאותה יש להגיש לקרן הפיצויים ברשות המיסים.

7. רצוי לפנות לעו"ד בעל ניסיון בתחום ולהתייעץ עימו טרם הפנייה למיצוי הזכויות באופן עצמאי. יצוין כי נפגעי פעולות איבה זכאים לסיוע משפטי חינם בנושאים הקשורים לביטוח לאומי.

קישור לרשימת הזכויות המלאה באתר "כל זכות": https://www.kolzchut.org.il/…/%D7%A0%D7%A4%D7%92%D7%A2….

קישור לפרטים נוספים על אודות הליך מימוש הזכות באתר "כל זכות": https://www.kolzchut.org.il/…/%D7%AA%D7%92%D7%9E%D7%95….

קידום פוסט

עקבו אחרי התכנים שלנו גם ברשתות

משרדנו חוגג 25 שנה להקמתו

בצל המלחמה הקשה והכואבת הזו אנחנו מציינים את תחילת השנה ה-25 של המשרד.

מזה 25 שנה שאנחנו מלווים את הלקוחות שלנו יד ביד כדי להביא להם את התוצאות הטובות ביותר.
במהלך השנים חרטנו על דגלנו לספק שירות משפטי, מקצועי ואדיב לכלל האוכלוסייה בכל מקום שהוא, תוך חתירה לאמינות, חדשנות, צמיחה ויצירתיות.

תודה שבחרתם בנו.

תודה רבה על פנייתכם!

במידה וקורות החיים יהיו רלוונטיים ניצור עמך קשר. 

תודה רבה