בשבוע שעבר פורסם דו"ח מבקר המדינה השנתי אשר עוסק ברובו בביקורת בתחומי הכלכלה והתשתיות הלאומיות, תחומים בעלי השפעה רבה על חיי האזרחים במדינה ועל פיתוח המשק לשנים הקרובות. בין הנושאים החשובים שנידונו בדו"ח הוא רפורמת "נפש אחת", אשר מטרתה לשפר באופן משמעותי את הטיפול בנכי צה"ל וכוחות הביטחון של אגף שיקום נכים במשרד הביטחון. לשם הגשמת יעדיה הקצתה הממשלה לטובת הרפורמה תקציב משמעותי בסך 1.5 מיליארד שקלים לשנים 2022-2021.
אולם כפי שעולה מדו"ח מבקר המדינה לא עלה בידי אגף השיקום להשלים את הרפורמה במלואה וקיימים פערים וליקויים רבים שטרם טופלו כנדרש. ראשית, אגף השיקום במשרד הביטחון הוציא כ-443 מיליון שקלים בלבד (כ-30% מהתקציב) ולא ניצל את כל התקציב שאושר לו לשם קידום הרפורמה. ראוי לציין כי מתוך הכספים שתוקצבו בתחום המענה למתמודדים עם פוסט-טראומה נוצלו רק 14% בלבד (66 מיליון שקלים מתוך 461 מיליון שקלים). שנית, מבקר המדינה הלין על כך שאגף השיקום לא עמד בלוחות הזמנים שהציב לעצמו לצורך מימוש משימות מרכזיות במסגרת הרפורמה. כך למשל, טרם הושלמו הליכי החקיקה שנועדו להסדיר את זכויותיהם של נכי צה"ל וכוחות הביטחון וכן משימות נוספות בתחום הוועדות הרפואיות וההכרה בנפגעי פוסט-טראומה. שלישית, שיעור המימוש של התקציב והזכאויות שהעניקה הרפורמה למתמודדים עם פוסט-טראומה, כגון זכאות לטיפולים אלטרנטיביים, זכאות לטיפול נפשי לילדי נכי צה"ל ועוד, היה נמוך מאוד (כ-28% בלבד). רביעית, הדו"ח הצביע על חוסר שביעות רצון של נכי צה"ל מהשירות שמעניק להם אגף השיקום. חמישית, על פי תשובות המשיבים לשאלון שהפיץ משרד הביטחון בקרב נכי צה"ל בעלי פגיעת ראש או פגיעה נפשית או PTSD, רבים מהם (70%-80%) לא היו מודעים כלל לסל הזכויות וההטבות שהיו זכאים לו. יודגש כי דו"ח מבקר המדינה הצביע על פערים ועל ליקויים נוספים מלבד אלה המוזכרים לעיל.
יודגש כאמור כי דו"ח מבקר המדינה הוכן לפני פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". בחודשים האחרונים מאז המתקפה של ארגון הטרור חמאס ב-7 באוקטובר גדלה באופן משמעותי אוכלוסיית נכי צה"ל וכוחות הביטחון. אף על פי שאגף השיקום אימץ הליך מקוצר לטיפול באלפי הבקשות החדשות להכרה בנכות בעקבות המלחמה, הליקויים והפערים המפורטים בדו"ח מבקר המדינה ממחישים בצורה חדה את חשיבות הביקורת ומדגישים את ההכרח ואת הדחיפות בהשלמת יישומה של רפורמת "נפש אחת". אנו קוראים לכל מי שנפגע בעת שירותו הצבאי או במהלך תפקידו במערכת הביטחון, הן במסגרת מלחמת "חרבות ברזל" והן לפניה, לפנות לעו"ד העוסק בתחום לשם התייעצות בדבר זכאותכם לטיפול ושיקום מטעם אגף השיקום במשרד הביטחון ולשם מתן ייצוג בתהליך הגשת התביעה להכרה כנכי צה"ל וכוחות הביטחון.